İşitme

Doğuştan olan ya da yaşamın ilk yıllarında başlayan işitme kayıpları bireyin konuşmayı anlama, ana dilini edinme ve bilişsel becerilerinin gelişimi üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır. İşitme engelli bireyler, dili edinebilme, sesli uyaranları normal ortamlarda algılayarak o uyaranlara uygun tepkide bulunabilme becerilerini geliştirebilmek için özel eğitime ihtiyaç duymaktadır.

Günümüzde işitme kaybı tanısı birçok bireye küçük yaşlarda hatta doğumda konulabilmekte, işitme cihazları ile daha iyi işitmeleri sağlanabilmektedir. Bireyin odyolog ile birlikte işitsel rehabilitasyonu, aile eğitimi ve destek eğitim ile konuşmayı algılaması ve konuşmayı öğrenmesi, bu yolla iletişim kurması, işitme kaybının derecesine ve sağlanan erken eğitim hizmetlerinin etkinliğine bağlı olarak çeşitli düzeylerde mümkün olabilmektedir.

İŞİTSEL REHABİLİTASYON NEDİR?

İşitme kayıplı bireylerin yeterli alıcı ve ifade edici iletişim becerilerinin geliştirilmesi için gerekli olan prosedür  ve hizmetlerdir.

ODYOLOJİK REHABİLİTASYON NEDİR?

İşitme kaybının tanı ve müdahalesini(işitme cihazı,yardımcı dinleme cihazları,koklear implant)kapsar.

İşitsel rehabilitasyonda amacımız;

  • İşitsel rehabilitasyon ile dinleme (işitme cihazları koklear implant) ve yardımcı dinleme cihazları (FM sistem gibi) işitme kaybının olumsuz etkilerini minimuma indirmek,
  • İşitme kayıplı bireylerin dinleme ortamlarında iletişim becerilerini maksimuma çıkartmak,
  • Yaşam tarzından kaynaklı iletişim yetersizliğini tanılamak ve uygun müdahale programları geliştirmek,
  • İşitme kayıplı birey ile aile arasındaki etkileşimi güçlendirmek,
  • İşitme kayıplı bireylern psiko-sosyal gelişimini sağlamaktır.